Zgodnie z przepisami znowelizowanej ustawy Prawa Telekomunikacyjnego, która weszła w życie 22 marca 2013 roku informujemy Państwa, że nasz serwis wykorzystuje pliki "cookies"  użyte w procesie składania zamówienia jedynie do sprawniejszego korzystania z naszego serwisu.

Mogą Państwo ograniczyć lub zablokować całkowicie instalowanie plików "cookies" przez odpowiednie ustawienie swojej przeglądarki internetowej.

Więcej informacji o plikach "cookies" w zakładce: Bezpieczeństwo.

Witaj. Jesteś Gościem. Zaloguj się lub załóż konto »


Opinie klientów o sklepie sportowo-medyczna.pl

Nasze przesyłki doręcza:
Przesyłki doręcza firma kurierska DPD
Przesyłki dostarcza Poczta PolskaPaczkomaty 24/7 - tanio i o każdej porze...

Współpracujemy z :

Bezpieczna Woda - 24ratownik.pl
Serwis dla trenerów i instruktorów piłki nożnej Portal dla trenerów piłki nożnej

Reklama:

Zasady i organizacja żywienia w turystyce

52,90 zł
♦Wydawnictwo: Almamer
♦Wysyłka: w 48 godzin
♦Dostępność: Produkt dostępny
♦Nr. katalogowy: 4683


Zasady i organizacja żywienia w turystyce

Warszawa 2011, wyd. 1, Format 165 x 235, objętość 189 str., oprawa miękka
Niniejsze opracowanie stanowi kompendium wiedzy na temat żywienia różnego typu turystów. Może służyć studiującym na Wydziale Turystyki i Rekreacji oraz pełnić rolę źródła wiedzy z takich przedmiotów, jak: żywienie zbiorowe, organizacja usług gastronomicznych, gastronomia hotelowa, agroturystyka. Treści zawarte w książce stanowią swoiste, eklektyczne podejście do tematu, wykraczają poza ramy tematyki żywieniowej, wiążą problematykę żywienia z organizacją w różnych typach turystyki.
Materiał zaprezentowany w książce dedykowany jest studentom, dla których interesujące są nie tylko skutki, ale również przyczyny sprawności turystów, ich dobrego samopoczucia i zadowolenia. Publikacja polecana jest również uczestnikom seminariów dyplomowych, dla których może stanowić materiał wyjściowy i inspirację przy pisaniu prac licencjackich czy magisterskich. Opracowanie może być przydatne również absolwentom WTiR, którzy podejmują się organizacji turystyki i planują żywienie turystów.

Spis Treści

Wprowadzenie

Rozdział 1
Zagadnienia wprowadzające
1.1.Formy turystyki jako kryterium różnicujące żywienie turystów
1.2.Turystyczna baza żywieniowa
1.3.Czynniki warunkujące sposoby żywienia turystów

Rozdział 2
Zasady żywienia
2.1.Normy i zasady racjonalnego żywienia
2.2.Charakterystyka składników pokarmowych
2.3.Rola wody w organizmie
2.4.Ogólne zasady układania jadłospisów

Rozdział 3
Żywność przeznaczona dla turystów
3.1.Grupy produktów spożywczych
3.2.Różnorodność technik kulinarnych
3.3.Przechowywanie i konserwowanie żywności
3.4.Rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów

Rozdział 4
Bezpieczeństwo produkcji żywności
4.1.Źródła skażenia żywności
4.2.Higiena produkcji potraw
4.3.Zatrucia pokarmowe w żywieniu turystów
4.4.Systemy zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności

Rozdział 5
Organizacja żywienia w różnych formach turystyki
5.1.Żywienie w hotelach
5.2.Żywienie w turystyce biznesowej
5.3.Żywienie w turystyce uzdrowiskowej
5.4.Żywienie w plenerze w zbiorowych formach turystyki
5.5.Żywienie w turystyce pielgrzymkowej
5.6.Żywienie w turystyce wyjazdowej ze szczególnym uwzględnieniem tropiku
5.7.Turystyka kulinarna
5.8.Żywienie w agroturystyce
5.9.Żywienie w turystyce kwalifikowanej

Rozdział 6
Zwyczaje żywieniowe
6.1.Zwyczaje żywieniowe w Polsce
6.2.Kuchnie różnych narodów
6.3.Zasady żywienia w różnych religiach

Bibliografia

Komentarze czytelników

Top