Zgodnie z przepisami znowelizowanej ustawy Prawa Telekomunikacyjnego, która weszła w życie 22 marca 2013 roku informujemy Państwa, że nasz serwis wykorzystuje pliki "cookies"  użyte w procesie składania zamówienia jedynie do sprawniejszego korzystania z naszego serwisu.

Mogą Państwo ograniczyć lub zablokować całkowicie instalowanie plików "cookies" przez odpowiednie ustawienie swojej przeglądarki internetowej.

Więcej informacji o plikach "cookies" w zakładce: Bezpieczeństwo.

Witaj. Jesteś Gościem. Zaloguj się lub załóż konto »


Opinie klientów o sklepie sportowo-medyczna.pl

Nasze przesyłki doręcza:
Przesyłki doręcza firma kurierska DPD
Przesyłki dostarcza Poczta PolskaPaczkomaty 24/7 - tanio i o każdej porze...

Współpracujemy z :

Bezpieczna Woda - 24ratownik.pl
Serwis dla trenerów i instruktorów piłki nożnej Portal dla trenerów piłki nożnej

Reklama:

Dieta i Suplementacja w Sporcie i Rekreacji

99,90 zł

Dieta i Suplementacja w Sporcie i Rekreacji

Katowice 2012, wydanie 1, format 205 x 295, objętość 497 str., oprawa miękka


Polecana osobom poważnie zajmującym się kulturystyką - trenerom, jak również osobom uprawiającym ten sport.

Spis Treści

ROZDZIAŁ 1
ZNACZENIE ŻYWIENIA i SUPLEMENTACH w SPORCIE WYCZYNOWYM

ROZDZIAŁ 2
PODSTAWY METABOLIZMU MIĘŚNIOWEGO
2.1. Mięśnie szkieletowe - struktura i funkcja
2.2. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
2.3. Typy włókien mięśniowych
2.4. Potencjał metaboliczny, bioenergetyka i metabolizm mięśnia
2.5. Podstawowe systemy energetyczne
2.6. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych
w mięśniach szkieletowych
2.7. Podstawowa Przemiana Materii (PPM)

ROZDZIAŁ 3
OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH

ROZDZIAŁ 4 CHARAKTERYSTYKA WĘGLOWODANÓW i ICH ROLA w WYSIŁKU FIZYCZNYM
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Źródła węglowodanów
4.3. Efekty fizjologiczne błonnika
4.4. Zasady spożywania węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożycie węglowodanów

ROZDZIAŁ 5
BIAŁKO JAKO MATERIAŁ BUDULCOWY i FUNKCJONALNY w ORGANIZMIE CZŁOWIEKA.
5.1. Rodzaje i istota białka w organizmie człowieka
5.2. Aminokwasy egzogenne
5.3. Źródła białka i ich przemiana w organizmie
5.4. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnych fizycznie

ROZDZIAŁ 6
ROLA TŁUSZCZÓW W WYSIŁKU FIZYCZNYM
6.1. Charakterystyka tłuszczów i ich znaczenie w organizmie człowieka,
6.2. Metabolizm tłuszczów
6.3. Źródła tłuszczów
6.4. Tłuszcz, jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku

ROZDZIAŁ 7
ZNACZENIE WITAMIN i SOLI MINERALNYCH w WYSIŁKU FIZYCZNYM.
7.1. Podział i ogólna charakterystyka witamin i składników mineralnych,
7.2. Jakość preparatów witaminowo-mineralnych
7.3. Minerały
7.4. Witaminy

ROZDZIAŁ 8
NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK ORGANIZMU - WODA
8.1. Równowaga wodna ,
8.2. Hyponatremia
8.3. Opróżnianie żołądka z płynów, a wysiłek fizyczny
8.4. Opróżnianie żołądka i skład płynów
8.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie strat wody,

ROZDZIAŁ 9
SUPLEMENTY i ODŻYWKI POMOCNE w SPORCIE i REKREACJI
9.1. Potencjał osoby trenującej
9.2 Klasyfikacja środków wspomagających żywienie
9.3 Fitoterapia
9.4 Apiterapia

ROZDZIAŁ 10
ISTOTA MASY i SKŁADU CIAŁA w SPORCIE WYCZYNOWYM
10.1. Skład ciała w sporcie wyczynowym
10.2. Skład ciała a możliwości wysiłkowe
10.3. Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie osób nietrenujących i trenujących
10.4. Definicje i klasyfikacje otłuszczenia organizmu
10.5. Metody pomiaru składu ciała

ROZDZIAŁ 11
ŚRODKI I METODY TRENINGU FIZYCZNEGO
11.1. Progi metaboliczne jako indywidualne wyznaczniki intensywności wysiłku.
11.2. Wyznaczanie stref wysiłkowych
11.3. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałości i siłę mięśniową

ROZDZIAŁ 12
ANALIZA DIETY SPORTOWCÓW
12.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
12.2. Analiza diety i suplementacji - na przykładzie pływaczki w okresie przygotowawczym

ROZDZIAŁ 13
PRZYKŁADOWE ROZWIĄZANIA DIETETYCZNO-SUPLEMENTACYJNE
13.1. Zalecenia dietetyczne i suplemntacyjne uwzględniające typ budowy ciała
13.2. Metaboliczne aspekty okresowego głodzenia organizmu
13.3. Przykładowe rozwiązania dietetyczno-suplementacyjne
w różnych dyscyplinach sportu i w treningu rekreacyjnym

ROZDZIAŁ 14
NADWAGA i OTYŁOŚĆ ORAZ DIETA i SUPLEMENTACJA
W KURACJACH ODCHUDZAJĄCYCH
14.1. Mechanizm redukowania tkanki tłuszczowej
14.2. Rola ćwiczeń odchudzających w procesie redukowania masy ciała
i tkanki tłuszczowej
14.3. Kryteria i klasyfikacja nadwagi i otyłości
14.4. Dieta w walce z nadwagą i otyłością
14.5. Strategia dietetyczna w trakcie redukowania tkanki tłuszczowej

ROZDZIAŁ 15
PIŚMIENNICTWO

Komentarze czytelników

Top