Zgodnie z przepisami znowelizowanej ustawy Prawa Telekomunikacyjnego, która weszła w życie 22 marca 2013 roku informujemy Państwa, że nasz serwis wykorzystuje pliki "cookies"  użyte w procesie składania zamówienia jedynie do sprawniejszego korzystania z naszego serwisu.

Mogą Państwo ograniczyć lub zablokować całkowicie instalowanie plików "cookies" przez odpowiednie ustawienie swojej przeglądarki internetowej.

Więcej informacji o plikach "cookies" w zakładce: Bezpieczeństwo.

Witaj. Jesteś Gościem. Zaloguj się lub załóż konto »


Opinie klientów o sklepie sportowo-medyczna.pl

Nasze przesyłki doręcza:
Przesyłki doręcza firma kurierska DPD
Przesyłki dostarcza Poczta PolskaPaczkomaty 24/7 - tanio i o każdej porze...

Współpracujemy z :

Bezpieczna Woda - 24ratownik.pl
Serwis dla trenerów i instruktorów piłki nożnej Portal dla trenerów piłki nożnej

Reklama:

Analiza żywności jakość produktów spożywczych

33,60 zł
♦Wysyłka: w 48 godzin
♦Dostępność: Produkt dostępny
♦Nr. katalogowy: 1440


Analiza żywności jakość produktów spożywczych

Wrocław 2005, wydanie 1, format 165 x 235, objętość 171 str., oprawa miękka

Skrypt "Analiza żywności - jakość produktów spożywczych" przeznaczony jest dla studentów Wydziału Nauk o Żywności studiów stacjonarnych i zaocznych kierunków technologia żywności oraz biotechnologia. Zadaniem niniejszego skryptu jest zapoznanie i przybliżenie studentom zagadnień dotyczących analizy żywności oraz wielu pojęć i zagadnień z nią związanych. Istotne jest poznanie fizycznych i chemicznych właściwości surowców oraz półproduktów warunkujących odpowiednią jakość produktów gotowych. Zawarte w Hun zostały informacje dotyczące zadań stawianych analizie sensorycznej i instrumentalnej, metod ocen organoleptycznych i obiektywnych, a także interpretacji uzyskanych wyników. Zamieszczone w skrypcie zagadnienia związane z jakością żywności, powinny przybliżyć i ułatwić studentom zrozumienie istoty definicji jakości. Opisano w nim również podstawowe oraz nowoczesne metody analityczne stosowane do oznaczania zawartości składników chemicznych żywności, a także ich właściwości fizycznych. Umożliwia on studentom dokonanie wyboru właściwej metody analiz stosowanych w laboratoriach przemysłu spożywczego.

Materiał zawarty w skrypcie został podzielony na 17 ćwiczeń, napisanych według ustalonego schematu: teoretycznego wprowadzenia dotyczącego danego tematu, sposobu wykonania ćwiczenia wraz z opisanymi metodami analiz i interpretacją wyników. Literatura, z której korzystano w trakcie opracowywania skryptu, zamieszczona została na końcu skryptu.
Ze względu na ograniczoną objętość skrypt nie uwzględnia wszystkich znanych metod analitycznych stosowanych w laboratoriach przemysłu spożywczego, wybrano te, które są najczęściej stosowane przy ocenie jakości żywności.

Spis Treści

Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności

Oznaczanie barwy wybranych produktów spożywczych

Oznaczanie konsystencji produktów smażonych z ziemniaka

Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych

Oznaczanie gęstości płynnych produktów spożywczych

Oznaczanie lepkości wybranych produktów spożywczych

Oznaczanie kwasowości wybranych produktów spożywczych

Oznaczanie zawartości skrobi w produktach spożywczych

Oznaczanie zawartości polisacharydów nieskorobiowych i ligniny

Oznaczanie zawartości białka w produktach żywnościowych

Oznaczanie zawartości i jakości tłuszczów w produktach spożywczych

Oznaczanie zawartości cukrów w produktach spożywczych

Oznaczanie zawartości popiołu w produktach spożywczych

Oznaczanie zawartości witaminy C w wybranych produktach spożywczych

Oznaczanie zawartości azotanów(III) i azotynów(V) w wybranych produktach spożywczych

Wykrywanie obecności sztucznych barwników w produktach spożywczych

Komentarze czytelników

Nowości w tym dzialeZobacz wszystkie pozycje »

Superfood

Superfood
30,10 zł
Top